facebook
 

Zapraszamy na wycieczkę
po naszym zakładzie

Wirtualna wycieczka po zakładzie

Masz pytania? Skontaktuj się z nami: 61 8956500

O firmie

Pierwsze wzmianki o kebabie odnaleźć można już w „Odysei” Homera gdzie pojawił się pierwszy opis nadzianych na patyki kawałków mięsa. Jednak prawdziwe jego korzenie odnaleźć można w Turcji, gdzie wśród wędrownych wojowników, przyjęła się tradycja opiekania nad ogniskiem mięsa nadzianego na miecz. Również w Turcji narodziła się idea pionowego rusztu, z którego odkrawane mięso podawano w połówkach zwykłego chleba, lub na talerzu z dodatkiem cebuli. Kebap, jaki znamy dziś to szybkie danie, podawane w bułce o nazwie pide lub tez tortilli, z dodatkiem surówki i sosów - przygotowane z drobiu, baraniny czy tez wołowiny, w odpowiedni sposób marynowane i nadziewane na pionowy rożen. Sprzedawany praktycznie na całym świecie, szybko stał się narodowym daniem i dumą Turcji, jednoznacznie kojarzoną z tym pięknym krajem.

 

Turcja to niezwykły kraj, podobnie jak niezwykła jest jego kuchnia. Z ręką nie tylko na sercu, ale także na żołądku możemy powiedzieć, że jesteśmy najlepszymi jej ambasadorami w Europie. Prawdziwie oryginalny smak tureckiej kuchni w Polsce od lat kojarzy się wyłącznie z firmą Efes-Pol, która z powodzeniem działa na rynku od ponad dwóch dekad. Restauracja „Sułtan” założona wówczas przez Bernadetę i Fedaia Simsek na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Poznania, stając się synonimem dalekowschodniej i tureckiej kuchni na najwyższym poziomie estetycznym, oferującym prawdziwe bogactwo orientalnych smaków, zapachów oraz przypraw. Oprócz wyrafinowanego doboru i smaku potraw, o jej sukcesie zadecydowała także wyjątkowa atmosfera, która wraz z doskonałą obsługą oraz intrygującą aranżacją wnętrza, błyskawicznie przełożyła się na rosnącą z każdym dniem frekwencję tego niecodziennego miejsca.

Niekwestionowany sukces restauracji oraz rosca koniunktura tureckiej kuchni, stały się idealnym pretekstem do rozszerzenia działalności nie tylko w sferze kulinarnej, ale także w produkcyjnej. Wykwalifikowana grupa mistrzów kuchni, dbająca o wierność tradycyjnych receptur, w połączeniu z wysoką jakością zdrowotną i organoleptyczną produkowanej żywności, zadecydowała o renomie i uznaniu wśród rzeszy odbiorców detalicznych, hurtowych oraz licznych sieci handlowych, takich jak Selgros czy Makro.

Naturalną konsekwencją na wzrost popytu stała się decyzja o dalszej progresji tureckich mistrzów kebapu - budowie nowego zakładu, zdolnego sprostać wymaganiom najbardziej wymagających pasjonatów rozkoszy tureckiego podniebienia. Urzekający niecodziennym, orientalnym i niezwykle malowniczym wyglądem obiekt powstały w Złotkowie, to stały element mapy Wielkopolski wśród wszystkich odbiorców najwyższej jakości tureckich kulinariów.